Зимова рибалка на Дністровському водосховищі.

7

Для нас вінницьких рибалок Дністровське водосховище взимку не завжди доступне. Причин я тут би назвав декілька. Перша – водосховище повністю замерзає раз в 3-5 років, я маю на увазі ту частину яка найближче до дамби, до якої зручно і найближче нам добиратись. Друга причина це відстань. Якщо брати до уваги  місця де стає надійна для рибалки крига, то вони знаходяться на досить великій відстані щодо рибалки на один день. Відстань ця буде починатись з відмітки 160 км.  А  ще взяти до уваги той факт, що спуститись до води можна далеко не в любому місці, а ще не до любого місця де можна спуститись, ще й не можна під‘їхати, то виходить це мало досяжним для бюджетної рибалки.

 

Велика відстань яку треба подолати до води, ще й за умов поганих погодних умов взимку, забирає багато сил і часу, особливо часу. Зимовий світловий день досить короткий, на дорогу лишається лише темна частина доби, що є досить небезпечно. Хто їздив нашими зимовими дорогами вночі той зрозуміє.

Вихід все ж таки є.  В літку ми це питання для себе вирішуємо через рибалку з ночівлею на березі. Чому б цей досвід нам не перенести на зимову рибалку? Єдине що в цьому варіанті  краще замінити, це палатку на щось більш тепле.   Отже хочу поділитись досвідом  як з друзями ми це питання спробували вирішити.

Гарний варіант це приватна оселя, якщо є друзі або знайомі поблизу водойми. Коли таких варіантів немає шукаємо спеціалізовану установу, тобто невеличкий готель або базу відпочинку. Головне щоб вони працювали в зимову пору року. Полистали інтернет, обдзвонили кілька варіантів, знайшли.

1

Прямо на самісінькому березі стоїть така собі база відпочинку «Дністровська рів‘єра». Не сприйміть за рекламу, нічого особистого, лише хочу поділитись досвідом з колегами рибалками.  Що нас перш за все цікавило, це тепло і «ущільнення» душ на метр квадратний. Ціна проживання повинна хоч трішки компенсувати відстань до самої рибалки. Якщо брати до уваги той факт, що черга до таких установ взимку не стоїть, то вирішити питання на взаємовигідних умовах з адміністрацією завжди можна. Що ми й зробили.  На сім рибалок ми взяли в дорогу семимісний «Vito» та замовили дві кімнати на чотири особи. Дорога до бази відпочинку стала в 220 км в один кінець, а за ліжко в теперішніх цінах ми заплатили смішні гроші, в той же час, ми отримали повний комфорт прямо на самісінькому березі. Теплий номер, чиста білизна, телевізор, душ, туалет і все це у вашому зимовому номері. Решту, чого вам не вистачить адміністрація або надасть, або підскаже де взяти. За вашим бажанням приготують гарячу їжу, або розігріють вашу.  Дійсно, ми не очікували на такий сервіс, за такі гроші. Дуже велика дяка Ользі, людині яка нас приймала, а прийняли нас як старих друзів, хоч знались ми не більше двох телефонних дзвінків. І на сам перед, саме головне, прямо з порогу перед вами розстеляються безкрайні простори Дністровського водосховища.

5

Тепер про рибалку. Глибини в тих місцях сягають  20м. Товщина льоду  на 13.01 була більше ніж 20 см. Висота сніжного покрову в середньому теж 20-25см, в місцях наметів на старих лунках шар був часом і більший. В деяких місцях під снігом була вода. Людей було в зоні видимості чоловік 40. В улові одного аборигена який з нами поділився своїми здобутками за день, ми бачили двох підлящиків, хоч нам він і не попався (бо ніхто на нього не заточувався). Ловили в основному окуня. В ті дні окунь ловився від 15 до 250г. Зловили до десятка судачка, якого відпускали (до 200г). Якщо зважити на те що ми там були перший раз і рельєф дна ще не  дослідили, то закрились ми лише окунем. Окунь відгукувався на балансири, блешні, «яйця». Мормишка у нас була не в фаворі, що не скажеш за маленького полосатика який доймав і тим відсовував її популярність на задній план. Основна  робоча глибина стоянки риби 7-11м. Бурили багато, шукали. Основна маса окуня стоїть плямами, де й прострілювали більш менш достойні екземпляри. Дрібний окунь брав з самісінького дна, але найбільша  активність і більші екземпляри проявляли себе в метрі від дна. Коли окунь все ж наважувався клюнути то робив це досить жадно.

4

Ось така трапилась у нас пригода. Вийшло досить цікаво.

Фото: Сергій Дудкевич

Юрій Карпенко.